K&R: Trends & Appetit

NYA24 - vores samarbejdspartner NYA's analyseteam - har april 2018 udgivet rapporten "Kidnap for ransom global trends 2017". Rapporten er udviklet på baggrund af NYA's database, som indeholder data på over 19.000 globale hændelser siden 2014. Du kan downloade den fulde rapport i bunden af denne artikel.

Overraskende geografier og mål

Ganske overraskende for mange konkluderer NYA på baggrund af rapporten, at det største antal kidnapninger og kidnapningsforsøg i 2017 fandt sted i Asien - efterfulgt af Afrika, Latinamerika, Mellemøsten og Europa.

De tre lande, hvor det største antal rapporterede hændelser fandt sted var Indien, Nigeria og Pakistan, ligesom lokale borgere tegnede sig for 88% af målene for kidnapninger og kidnapningsforsøg i disse lande. Udlændinge bør imidlertid betragte sig selv som markant mere udsat på det afrikanske kontiment, og i særdeleshed i Nigeria, Libyen og Somalia.

Asien

Det største antal K&R-hændelser fandt som nævnt sted i Asien, idet denne region tegnede sig for ca. 43% af de anmeldte globale hændelser. Det er imidlertid værd at bemærke, at der i Indien er en særligt god anmeldelsestradition for sådanne hændelser, hvilket er en medvirkende årsag til Asiens høje placering på listen. Samtidig er det bemærkelsesværdigt, at lokale kvinder er særligt udsatte i Indien, idet størstedelen af indiske rapporteringer vedrørte tvangsægteskab og voldtægt.

Afrika

Afrika tegner sig for 26% af alle globale K&R-hændelser ifølge NYA24's rapport. Kriminelle elementer på det afrikanske kontinent oprerer med en mere differentieret målgruppe end i Asien, idet mål for kidnapninger og kidnapningsforsøg både omfatter (højt profilerede) lokale og udlændinge, ligesom både mænd og kvinder er mål.

Særligt Nigeria er et afrikansk hot-spot, idet landet er plaget af både korruption, utilstrækkelig retshåndhævelse af lokalt politi og økonomisk ustabilitet. Kriminelle elementer er særligt aktive i landets sydlige del ved Niger-deltaet, som hærges af bander og kriminelle grupper, ligesom den islamistiske militante oprørsgruppe Boko Haram fortsat huserer i landets nordøstlige region.

Efter Nigeria ligger Sydafrika og Kenya på en hhv. anden- og tredjeplads, omend man nok må tilskrive disse landes veludviklede indberetningstradition, at Sydafrika og Kenya ligger over Sydsudan og Somalia på listen.

Latinamerika, Mellemøsten og Europa

Særligt Latinamerika og Mellemøsten tegner sig for mange for relativt få kidnapninger og kidnapningsforsøg, hhv. 14% og 5%.

I Latinamerika er lokale risikoområder særligt Venezuela, Mexico, Colombia, Guatemala, Honduras og El Salvador. Venezuela har igennem mange år været hårdt prøvet af økonomisk recession, adskillige kriminelle grupper indenfor snart set alle tænkelige kriminelle aktiviteter, samt  handelsembargoer fra både USA og EU.

Mexico tegnede sig i de officielle statestikker for over 6.235 kidnapninger i 2017, og Colombia er igen i år den positive nyhed fra den region, idet antal rapporterede hændelser er faldet til 190 rapporterede kidnapninger. Dette er et fald på 94% siden 2000 (3.572 rapporteringer).

Europæiske kidnapninger er et relativt sjældent fænomen (2%), ligesom kidnapninger i Europa som hovedregel ikke varer over 24 timer.

AIG's risikoappetit

AIG har ingen umiddelbare territorielle begrænsninger, idet vi tegner K&R-forsikring for rejser overalt i verden, ligesom vi forsikrer alle personer.

Erfaringsmæssigt ved vi, at vi er særligt konkurrencedygtige indenfor industrier som konstruktion, produktion, medier og NGO'er.

Klik på linket for at læse eller downloade den fulde rapport fra NYA "Kidnap For Ransom Global Trends 2017" .